اختلال روان پریشی ناشی از مواد/دارو، منجر به توهم و یا هذیان هایی می شود که به علت تاثیرات فیزیولوژیک مواد/دارو می باشد. این افراد هذیان و توهمات خود را باور کرده و طبق آن عمل می کنند. این اختلال در مدت یا بلافاصله بعد از قرار گرفتن در معرض دارو یا پس از مسمومیت یا ترک مواد ایجاد می شود. در حالی که اختلال روان پریشی اساسی قبل از مصرف مواد/دارو یا در مدت پرهیز مستمر می توانند روی دهند.
مواد روان گردان علت اصلی سندروم های روان پریشی می باشد. این مواد شامل الکل، اسید دی اتیل آمید و کتامین می باشد.
شیوع دقیق این اختلال مشخص نیست. بین 7 تا 25 درصد افرادی که دوره ی اول روان پریشی را در موقعیت های مختلف نشان دادند، این اختلال را داشته اند.
شیوع این اختلال با توجه به نوع مواد مصرفی متفاوت است. مصرف زیاد کوکائین ظرف چند دقیقه پس از مصرف روان پریشی ایجاد می کند، در حالی که برای ایجاد روان پریشی چند روز یا چند هفته مصرف مقدار زیاد الکل یا داروی آرام بخش ضرورت دارد. در اواخر زندگی، تجویز همزمان چند دارو برای بیماری های جسمانی احتمال ایجاد روان پریشی ناشی از دارو را دارد. اغلب با حذف مواد بهبودی حاصل می شود.
به زودی
به زودی
به زودی
بازرگانی 42 ساله به مدت دو ماه و نیم احساس بدگمانی و سوءظن به اطرافیانش پیدا کرده بود. به روان پزشکی مراجعه کرد. او گفته های آن ها را نامربوط می دانست و تحریف می کرد. اظهار نظر های دیگران را خصمانه می دانست. معاملات زیادی را که قطعی شده بود از دست می داد. یک شب از حیاط خلوت صداهایی شنید و متقاعد شد که مهاجمان می خواهند وارد خانه ی او شوند و او را به قتل برسانند. با تفنگ شکاری خود اقدام به تیراندازی کرد. یک سال و نیم پیش به علت حمله های خواب روزانه، دوره های از دست دادن ناگهانی تونوس ماهیچه ای در موقعیت های هیجانی تشخیص حمله خواب برای او داده شد.
داروی متیل فنیدیت که دارویی محرک است تجویز شد. نشانه های اختلال خواب او از بین رفت. به عنوان مدیر فروش در کارش پیشرفت کرد. در روابط اجتماعی خود هم موفق بود. چهار ماه پیش به علت حجم کار زیاد و ناتوانی در انجام آن در روز، به تدریج مصرف متیل فنیدیت را زیاد کرد. برای حفظ هشیاری اش این کار را کرد. او گزارش کرد که در این مدت اغلب احساس تپش قلب می کند و نمی تواند آرام بشیند.