اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (Schizotypal personality disorder)

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در نظر افراد غیر متخصص هم بسیار عجیب و غریب می‌ باشد. تفکر جادویی، عقاید منحصر به فرد، افکار انتساب به خود، خطاهای ادراکی و مسخ واقعیت همگی جزء زندگی هر روزه فرد اسکیزوتایپی است. در اختلال شخصیت اسکیزوتایپی، تفکر و نحوه ارتباط برقرار کردن، مختل شده‌است. بیماران اسکیزوتایپی گرچه اختلال فکر واضحی ندارند، اما تکلمشان متمایز یا ویژه است، ممکن است معنایش را فقط خودشان بفهمند، و اغلب نیازمند تفسیر است. بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی نیز مثل بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است از احساسات خود باخبر نباشند؛ اما به کشف احساسات دیگران به ویژه حالات عاطفی منفی ای مثل خشم، بسیار حساس‌اند. آن‌ها ممکن است افکاری خرافی داشته باشند یا مدعی غیب بینی و داشتن سایر قدرت های فکری و بصیرت های ویژه باشند. جهان درونی آن‌ها ممکن است پر از ترس‌ها و تخیلات کودکانه و نیز رابطه با افرادی خیالی و تصوری باشد که آن‌ها را به وضوح می‌بینند.

ممکن است اعتراف کنند که خطای ادراک یا درشت بینی (ماکروپسی) دارند و افراد را مثل آدم‌های چوبی یا چیزی شبیه آن می‌بیند. آنها روابط بین فردی مخدوشی دارند و ممکن است اعمال نامناسبی از آن‌ها سر بزند. در نتیجه، آدم‌هایی منزوی اند و دوستی ندارند یا بسیار کم دارند. این گونه بیماران ممکن است برخی از خصایص اختلال شخصیت مرزی را هم از خود نشان دهند و در واقع می‌شود این دو تشخیص را هم‌زمان نیز در کسی مطرح کرد. بیماران دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپی اگر تحت فشار روانی واقع شوند، ممکن است از حال عادی خارج شوند و علایم روان‌پریشی پیدا کنند، اما مدت این علایم معمولاً کوتاه است. در حالات شدید، بی لذتی و افسردگی شدید هم ممکن است وجود داشته باشد.

فیلم راننده تاکسی (Taxi Driver)
بخوانید

مطالعات فرزندخواندگی، خانوادگی و دو قلوها نشان می دهند خصایص اسکیزوتایپی در خانواده ی ییماران دچار اسکیزوفرنیا شایع تر است. بخصوص اگر خصایص اسکیزوتایپی با علایم عاطفی همراه نباشد.

این اختلال در قریب 3 درصد از جمعیت پیدا می شود. نسبت جنسی آن معلوم نیست. اما در زنان دچار سندروم x شکننده شایع است. در بستگان تنی (بیولوژیک) بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی، بیشتر از گروه های شاهد (کنترل) است و میزان همگامی دوقلوهای تک تخمکی  از نظر ابتلا بیشتر از دوقلوهای دو تخمکی است(در یک مطالعه 0.33 درصدی ودر مقابل 0.04 درصد). این اختلال معمولا در مردان شایع تر است.

امروزه این دیدگاه بالینی رایج است که اختلال شخصیت اسکیزوتایپی، شخصیت پیش مرضی(پره موربید) بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی است. در عین حال برخی از بیماران هم در تمام عمر خود به طور ثابت شخصیت اسکیزوتایپی دارند ولی علی رغم همه ی غرابت هایی که دارند، ازدواج می کنند و شغلی در پیش می گیرند. در مطالعه ی دراز مدتی که مک گلاشان انجام داده است، گزارش شده که 10 درصد افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی بالاخره دست به خودکشی می زنند.

  • اختلال افسردگی
  • اختلال طیف اسکیزوفرنی
  • اختلال شخصیت دوری گزین
  • اختلال شخصیت پارانوئید
  • اختلال شخصیت اسکیزوئید
  • اختلال شخصیت مرزی

 اصول درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در اساس، تفاوتی با اصول درمان اختلال شخصیت اسکیزویید ندارد، جز اینکه با بیماران دسته اول باید برخوردی دقیق و محتاطانه داشت. این بیماران الگوهای فکری ویژه‌ای دارند و برخی در فرقه‌های مختلف، آیین‌های غریب مذهبی و جشن ها و مراسم جادویی و مافوق طبیعی، می‌شوند. درمان گر نباید این گونه فعالیت‌ها را تمسخر و استهزا کند یا درباره ی اعمال و اعتقاد آن‌ها موضع قضاوت گرانه‌ای بگیرد. داروهای ضدّ روان پریشی برای مقابله با افکار انتساب به خود، خطاهای ادراکی، و دیگر علایم این اختلال ممکن است مفید باشد و می‌توان آن‌ها را در ترکیب با روان‌درمانی به کار برد. اگر مولفه‌ای از افسردگی در شخصیت دیده شود، ضد افسردگی‌ها را نیز می‌توان به کار برد.

اختلال بی نظمی خلق اخلالگر (Disruptive Mood Dysregulation Disorder)
بخوانید

به زودی

به زودی

به زودی

مرد 41 ساله ای را به منظور کمک به بهبود مهارت های اجتماعی اش، به یک مرکز بهداشت روانی معرفی کردند. در تمام عمر خود الگوی انزوای اجتماعی داست. دوستان واقعی در زندگی او وجود نداشت. بیشتر وقت خود را به خشمی که نسبت به برادرش داشت با فکر کردن به آن سپری می کرد. نگران این بود که افکارش موجب آسیب رساندن به برادرش شود. او در شغل خود که کارمند خدمات اجتماعی بود موفق نبود. در مصاحبه تا حدی بدگمان به نظر می رسید. در توضیحات زندگی یکنواخت خود اغلب به جزئیات نامربوط اشاره می کرد. او برای خرید غذای ماهی خود یک ساعت و نیم در فروشگاه در حال انتخاب و بررسی دو نوع غذای ماهی بود.

دو روز وقت خود را صرف بررسی عمل شست یک جفت لباس جین نموده بود، از خود می پرسید که منظور از نوشته ی لباس (پیش از پوشیدن شسته شود) چسیت. او این نگرانی ها را بی معنی نمی دانست. اما تا حدودی قبول داشت که زمان زیادی صرف آ ن ها می کند. اغلب مارک های گوناگونی از یک کالا را خریداری می کند. از آن ها نگه داری کرده، چون ممکن است در آینده از ان استفاده شود. هر چند او برای چیزهایی که واقعا نیاز داشت پولی خرج نمی کرد، با اینکه در حساب خود پول داشت.

او از موجودی حساب خود در هر روز خاصی اطلاع داشت. اما گاهی نگران آن بود که شاید چیزی در مورد حساب بانکی اش را فراموش کرده باشد. از مصاحبه گر پرسید که آیا برای درمان نیاز به حضورش در گروه است. چرا که او در گروه ها عصبی می شود. علت عصابانیت او از فاش شدن رازهای شخصی اش بود و اینکه ممکن است دیگران از ان سوء استفاده کنند.

مکانیسم های دفاعی در روانشناسی به چه معنا است؟
بخوانید

گردآوری شده توسط گروه آموزشی فکر بنیان

استفاده از مطالب فکر بنیان صرفاً با ذکر منبع (WWW.FEKRBONYAN.COM) بلامانع است.

Telegram
Instagram
YouTube

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.