پتانسیل عمل – چگونگی انتقال پیام

پتانسیل عمل – چگونگی انتقال پیام – اطلاعات در طول نورون به شکل تکانهٔ شیمیائی – برقی حرکت می کند و از مناطق دندریتی به سوی انتهای آکسون می رود. توان ایجاد این پتانسیل عمل مختص نورون ها و ناشی از انبوه مجراهای یونی (jon channels) و تلمبه های یونی (jon pumps) موجود در غشاء یاخته است. مجراهای یونی همان مولکول های پروتئینی حلقوی است که منفذهای غشاء نورون را می سازند. این ساختارهای پروتئینی از راه باز و بسته کردن منفذها تنظیم مبادلهٔ یون ها را انجام می دهند.

اگر با یک عامل محرک هر نقطه از نورون را تحریک کنیم،این حالت قطبی بودن را از بین می برد و نورون از وضیعت استراحت خارج می شود.در نقطه تحریک، ناگهان دریچه های عبور یون ها باز شده، عبور سریع یون ها در جهت گرادیان غلظت و گرادیان الکتریکی انجام می گیرد.در نتیجه اختلاف پتانسیل دو طرف غشا به صفر می رسد و غشای سلول غیر قطبی یا دپولاریزه می شود (چگونگی عملکرد پمپ سدیم-پتاسیم را ببینید).

در طول زمان دپولاریزه پس از انکه اختلاف پتانسیل دو طرف غشا به صفر رسید، برای مدت کوتاهی حتی اختلاف پتانسیل برعکس شده ، داخل سلول نسبت به خارج ان بار مثبت پیدا می کند. ولی این حالت دیری نمی پاید، چون دریچه های عبور یون ها مجددا بسته شده ، پمپهای یونی به سرعت اختلاف سطح الکتریکی دو طرف غشای نورون را به حالت استراحت بر می گردانند.این حالت را قطبی شدن مجدد یا رپولاریزاسیون می نامند.

قطبی شدن مجدد به حدی ادامه می یابد که اختلاف سطح الکتریکی دو طرف غشا برای مدت کوتاهی حتی از زمان استراحت نیز فراتر می رود.به این حالت فوق قطبی شدن یا هیپرپولاریزاسیون می گویند.پس از زمان کوتاهی اختلاف پتانسیل دو طرف غشا به میزان زمان استراحت برمی گردد.

آشنایی با انواع عشق
بخوانید

استفاده از مطالب فکر بنیان صرفاً با ذکر منبع (Fekrbonyan.com) بلامانع است.

Telegram
Instagram
YouTube

مطالب مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.