پنج الگوی زوج‌های متأهل

الگوی زوج‌های متأهل یک راه جالب برای سنجش زندگی زناشویی، تشریح انواع زناشویی‌ها براساس میزان رضایت‌مندی و امتیاز آن‌ها در پنج ملاک کلیدی روابطشان است.

ما با توسل به ارزیابی ملی دریافتیم که پنج نوع الگوی زوج‌های متأهل وجود دارد که روی یک پیوستار از زوج‌های بسیار موفق تا ناموفق‌ترین زوج‌ها قرار دارند.

الگوی موفق‌ترین زوج را «الگوی سرزنده» می‌نامیم که ۱۸ درصد می‌باشند، به دنبال آن زوج‌های «هماهنگی» که قرار دارند (۲۴ درصد). زوج‌های «متعارف» در بین زوج‌های موفق و ناموفق جای دارند (۱۷ درصد). دو نوع هم زوج ناموفق وجود دارد که عبارت‌اند از «متعارض» (۲۲ درصد) و زوج‌های «دل‌مرده» (۱۹ درصد).

اولین الگوی زوج‌های متأهل: زوج‌های سرزنده

این نوع زوج موفق‌ترین نوع زوج است و این نوع زوج‌ها در بیشتر جنبه‌های رابطه‌شان توانمندند، از جمله ارتباط، حل‌وفصل تضادها، امور مالی و رابطه جنسی.

فقط ۱۴ درصد از زوج‌ها سرزنده به طلاق فکر کرده‌اند.

دومین الگوی زوج‌های متأهل: زوج‌های هماهنگ

این زوج‌ها بسیار موفق‌اند و دارای نقاط مثبت زیادی هستند، اما نه به‌اندازه زوج‌های سرزنده.

فقط 28 درصد از زوج‌های موفق به طلاق فکر کرده‌اند. آن‌ها در بیشتر زمینه‌های روابطشان احساس رضایت دارند، به ویژه در حل‌وفصل تضادها و نقشی که در روابطشان دارند.

زوج‌های متعارف

سومین الگوی زوج‌های متأهل: زوج‌های متعارف

این زوج‌ها عموماً موفق‌اند و به این خاطر متعارف نامیده می‌شوند و نقاط قوت آن‌ها بیشتر در زمینه‌های سنتی است که از جمله می‌توان به باورهای معنوی، توافق در نقش‌های سنتی و حفظ آن‌ها و دارا بودن شبکه حمایتگر و قوی از خانواده و دوستان اشاره داشت.

وابستگی به دیگران
بخوانید

اما با این وجود، آن‌ها از امتیاز پایین‌تری در زمینه‌های مربوط به نیروهای درونی و فعال، از جمله سازش‌پذیری بین فردی، ارتباط و حل‌وفصل تعارضات برخوردارند. بیش از یک‌سوم (۳۷ درصد) از زوج‌های متعارف به طلاق فکر کرده‌اند.

چهارمین الگوی زوج‌های متأهل: زوج‌های متعارض

این زوج‌ها ناموفق‌اند و دارای زمینه‌های رشد مشکلات متعدد هستند و نقاط قوت اندکی در رابطه آن‌ها به چشم می‌خورد. تقریباً سه‌چهارم (۷۳ درصد) از افراد در زوج‌های متعارض به طلاق فکر کرده‌اند.

این دسته از زوج‌ها در بسیاری از زمینه‌ها با یکدیگر مخالف‌اند و امتیاز پایینی در ارتباط و حل‌وفصل تعارضاتشان به دست آورند در نتیجه متعارض نامیده می‌شوند.

یکی از رایج‌ترین زوج‌هایی که به دنبال زوج‌درمانی هستند این دسته می‌باشند، زیرا آن‌ها اغلب احساس می‌کنند که تضادهای برطرف نشده زیادی دارند.

پنجمین الگوی زوج‌های متأهل: زوج‌های دل‌مرده

این زوج‌ها بسیار ناموفق‌اند و تقریباً در همه جنبه‌های زندگی و رابطه‌شان غده‌های سرطانی به چشم می‌خورد. در بیش از دوسوم (69 درصد) از این زوج‌ها، هردو همسر احساس عدم رضایت دارند و حدود 90 درصد آن‌ها به طلاق فکر کرده‌اند.

آن‌ها نوعاً بسیار غمگین هستند و گرچه ممکن است در اوایل رابطه‌شان نقاط قوتی داشته‌اند اما در حال حاضر زوجی هستند که از نقاط قوت بسیار کمی برخوردارند.

زوج‌های متعارض و دل‌مرده دو نوع زوجی هستند که به دنبال زوج‌درمانی و یا برنامه‌های کمکی و تقویتی هستند و مطالعات جدید نشان داده که اکثریت (۹۳ درصد) زوج‌هایی که در برنامه آموزشی زوج‌ها به نام (جفت‌ها) شرکت می‌کنند شامل زوج‌های متعارض (۴۳ درصد) و یا زوج‌های دل‌مرده (۵۹ درصد) می‌باشند و تنها عده کمی (۷ درصد) از زوج‌هایی که در این برنامه ثبت‌نام نموده‌اند از بین زوج‌های سرزنده و یا هماهنگ می‌باشند.

آیا گوش دادن به همسر می‌تواند از مهارت‌های ارتباطی باشد؟
بخوانید
انواع زوج

شما چه نوع زوجی هستید؟

آیا الگوی زوج‌های متأهل در مورد رابطه شما صدق می‌کند؟

چند نکته در این بررسی‌ زوج‌ها وجود دارد:

  1. اولاً همان‌گونه که زوج‌ها نشان دادند، تنوع وسیعی از زناشویی‌ها از حیث نقاط قوت، ضعف و مشکلات وجود دارند.
  2. دوما، یکی از این انواع ممکن است شبیه نوع رابطه‌ای باشد که هم‌اکنون با همسرتان دارید.
  3. سوما، این انواع ممکن است به شما ایده‌ای بدهد که احتمالاً بیندیشید که می‌خواهید چه چیز را در رابطه خودتان تغییر دهید.
  4. چهارم، باید توجه کنید که تمایل دارید تا چه زمینه ویژه‌ای از رابطه‌تان را بهبود ببخشید و نهایتاً چه نوع زندگی زناشویی را مایلید با همسرتان داشته باشید.

فکر کنید که شما جزو کدام نوع زوج‌ها هستید. زمانی که فهمیدید که جزو کدام دسته از زوج‌ها هستید، ممکن است که دلسرد شوید اما همواره به خاطر داشته باشید که می‌توانید رابطه‌تان را بهبود ببخشید.

منبع

کتاب بازبینی روابط همسران (The couple chechup)؛ نوشته دیوید اچ اولسون و همکاران؛ ترجمه دکتر شکوه نوایی‌نژاد و دکتر مهرنوش دارینی

گردآوری شده توسط خانم نیلوفر سعیدی؛ گروه آموزشی فکر بنیان

[vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwaWQlM0QlMjdtZWRpYWFkLWxQSmclMjclM0UlM0MlMkZkaXYlM0U=[/vc_raw_html][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwaWQlM0QlMjdtZWRpYWFkLUxuSGElMjclM0UlM0MlMkZkaXYlM0U=[/vc_raw_html]
Telegram
Instagram
YouTube

مطالب مرتبط