مایل به تماشای فیلم های بزرگان روان شناسی هستید؟
دونالد آرتور نورمن
متولد 25 دسامبر 1935 (3 دی ماه 1314)
در قید حیات میباشد.
دلیل شهرت: شناخته شده برای طراحی چیزهای روزمره ارگونومی شناختی طراحی کاربر محورحرفه علمی زمینه علوم شناختی
دونالد آرتور نورمن متولد 25 دسامبر 1935 (3دی ماه 1314) مدیر آزمایشگاه طراحی در دانشگاه کالیفرنیا ،سن دیگو است. دونالد در سال 1957 مدرک کارشناسیاش را از موسسه تکنولوژی ماساچوست در رشته مهندسی برق گرفت. کارشناسی ارشد مهندسی برق را از دانشگاه پنسیلوانیا در سال 1959 . در سال 1962 دکترای روانشناسی ریاضی را از همان دانشگاه دریافت کرد. وی از سال 1963 در دانشگاه هاروارد به پژوهش و تدریس اشتغال داشت و پس از مدتی به عضویت هیئتعلمی دانشگاه کالیفرنیا واقع در سن دیگو درآمد. وی فعالیت گستردهای در رشته روان شناسی بهعنوان یکی از نمایندگان روان شناسی خبر پردازی داشته است. دونالد را نماینده روان شناسی خبر پردازی مینامند، وی علاقه خاصی به یادگیری دارد و زمینه جامع کاری وی بسیار جامعتر از افراد دیگری است که در این زمینه فعالیت داشتند.نورمن نیز بخشی از یک تیم منتخب برای بررسی اتفاقی هسته ای در جزیره سه میله بود. او همچنین یکی از بنیانگذاران و مشاوران گروه Nielsen Norman است. بسیاری از کارهای نورمن شامل حمایت از طراحی کاربر محور می باشد.
از نظر دونالد آرتور نورمن یادگیری و یادآوری بسیار به هم نزدیکاند، اما یادگیری چیزی بیشتر از یادآوری محض است. یادگیری شامل توانایی انجام ماهرانه یک تکلیف است. در سال 1982 نورمن در کتاب خود با عنوان« یادگیری و حافظه» گفته است: من اصطلاح یادگیری را به این معنی بکار میبرم: عمل مطالعه عمدی مجموعه خاصی از مطالب بهگونهای که آن مطالب بهطور ارادی بازیابی و بامهارت به کار بسته شوند. وی عنوان کرد که یادگیری شامل یادآوری هدفمند و عملکرد ماهرانه است. وی با تأکید بر اهمیت اطلاعات حاصل از تجربه، نظریه خود را در راستای نظریههای بندورا و تولمن قرار میدهد. با پذیرفتن این فرض که وقتی چیزی یاد گرفته میشود به آنچه از قبل یاد گرفته بودیم افزوده میگردد گامی بیشتر بهسوی نظریهی “پیاژه” برمیگردد .
نورمن اندیشههای خود را دربارهی یادگیری در سه قانون خلاصه میکند:
- قانون رابطهی علی: فرد رابطه بین یک عمل خاص و یک بازده را یاد بگیرند.
- قانون یادگیری علی: دو بخش دارد: 1- فرد میکوشد تا آن اعمال به خصوصی را تکرار کند که بازده مطلوب رابطه علی آشکاری دارند. 2- فرد میکوشد تا از انجام اعمالی که بازده نامطلوب رابطهی آشکاری دارند اجتناب نماید.
- قانون بازخورد اطلاعاتی: بازده یک رویداد بهصورت اطلاع یا خبری درباره آن رویداد عمل میکند.
در سال 2004 نورمن کتابی بانام طراحی احساسگرا منتشر نمود که در دنیای طراحی محصول تغییراتی بنیادین ایجاد نمود. ایدههای نورمن در این کتاب بر اساس سالها تحقیق شناختی، ساختار مرکبی برای مدل بندی پاسخهای کاربرد به یک محصول یا برند و نیز بستری منطقی برای بسیاری از بینشهای طراحی به وجود آورده است، که طراحان حرفهای پیش از آن برای مدتهای طولانی به آن فکر کرده و جوابی ساده، خلاصه؛ قابلفهم و پذیرش از جانب عموم طراحان در این ابعاد برای آن نیافته بودند.
به گفته وی غیرممکن است ساعت مچی طراحی کنیم که تنها زمان را به ما نشان دهد. ازاینرو با دانستن سطوح طراحی احساسگرا بهراحتی میتوان سن، جنسیت و دیدگاههای شخصی مصرفکننده را حدس زد. آشنایی با این سطوح، نوعی روش گشایی از احساسات برانگیختهشده از محصولات است. این سطوح از سه سطح از فرایند ادراکی مغز مرتبطند:
- فرایند غریزی : سطح غریزی که بهصورت وجوه حسی و دیداری؛ قبل از پاسخ و واکنش افراد، ادراک میشود. این فرایند به ما کمک میکند تا سریعاً درباره خوبی و بدی، امنیت و خطر اشیاء (محصولات) تصمیم بگیریم.
- فرایند رفتاری: سطح میانی فرایند ادراکی که به ما اجازه سازماندهی رفتارهای ساده روزانه که فعالیتهای اغلب ما را تشکیل دادهاند را میدهد. این سطح، در طراحی بر اساس احساسات کار کردی نقش به سزایی ایفا میکند.
- فرایند متفکرانه: دربرگیرنده بررسی و ملاحظه دقیق و آگاهانه و عکسالعملهای تجربیات گذشته است. این سطح از ادراک از طریق حافظه قابلدسترسی است.
: برخی از کتاب های دونالد آرتور نورمن
- The design everyday things:revised and expanded
- Emotional design:why we love(or hate)everyday things
- Living with Complexity (MIT Press)