نشانگان پای بی قرار اختلال خواب حسی-حرکتی-عصبی می باشد که در افراد مبتلا به صورت میل شدید به تکان دادن پاها که اغلب با احساسات ناراحت کننده و ناخوشایند در پاها همراه است. این میل در حالت استراحت و یا عدم فعالیت شروع یا بدتر می شود و تا اندازه ای یا کاملا با حرکت دادن برطرف می شود، و هنگام بعدازظهر یا شب شروع یا بدتر می شود. نشانه ها حداقل 3 بار در هفته و 3 ماه ادامه دارد و ناراحتی قابل ملاحظه ی بالینی در عملکرد های مهم زندگی ایجاد می کند. توصیف افراد از میل به حرکت دادن پاها و دست ها در ارتباط با احساسات ناراحت کننده به صورت خزیده رفتن، سینه خیز رفتن، گزگز کردن، سوزش یا خارش می باشد.این اختلال می تواند منجر به تاخیر انداختن شروع خواب، بیدار شدن از خواب و پراکندگی خواب شود و با خواب آلودگی در روز ارتباط دارد. در افراد مبتلا حرکات پای ادواری در خواب و بیداری، تشخیص این اختلال را تائید می کند.
از عوامل زمینه ساز در این اختلال می توان به جنسیت زن، سن بالا، ژنتیک، اختلال در سیستم دوپامین زای مرکزی، اختلالات سوخت و ساز آهن، سیستم شبه افیونی درون زاد و داروها اشاره کرد.
میزان شیوع این اختلال با توجه به نشانه های مشخص از 2 تا 7/2 درصد می باشد. در صورتی که فراوانی نشانه ها حداقل سه بار در هفته باشد و با ناراحتی متوسط یا شدید همراه باشد، شیوع آن 1/6 درصد است. میزان شیوع 4/5 درصد با فراوانی نشانه ها به صورت حداقل یک بار در هفته می باشد. نسبت زنان مبتلا 1/5 تا 2 برابربیشتر از مردان است. این اختلال با سن رابطه ی مستقیم دارد.
اغلب در دهه ی دوم یا سوم این اختلال شروع می شود. 40 درصد افرادی که در بزرگسالی این تشخیص را می گیرند، می گویند نشانه ها را قبل از 20 سالگی تجربه کرده اند و 20 درصد می گویند نشانه ها را قبل از 10 سلگی تجربه کرده اند. میزان شیوع این اختلال با بالا رفتن سن تا 60 سالگی افزایش می یابد. در مقایسه ی افراد مبتلا با سابقه ی خانوادگی نسبت به افراد مبتلا بدون سابقه ی خانوادگی، شروع در سن پایین تر و روند تدریجی کندتری دارند.روند این اختلال با توجه به سن شروع متفاوت می باشد. شروع قبل از 45 سالگی پیشرفت آهسته ی نشانه ها و شروع دیر هنگام آن با سرعت و عوامل تشدید کننده ی بیشتری را دارد. نشانه ها در طول عمر مشابه و ثابت به نظر می رسند و در افراد مسن اندکی کاهش می یابد. تشخیص این اختلال در کودکان دشوار است. در کودکان و نوجوانان مشکلات آموزشی و رفتاری ایجاد می کند.
- اختلالات افسردگی
- اختلالات اضطرابی
- اختلالات توجه
- بیماری قلبی-عروقی
- فشار خون
- حاختلال حمله ی خواب
- میگرن
- بیماری پارکینسون
- نوروپاتی پیرامونی
- وقفه ی تنفسی انسدادی در خواب
- سرطان
- بیماری دیابت شیرین
- چاقی
- بیماری تیروئید
- پوکی استخوان
- درمان بیماری زمینه ای
- دارو درمانی
- تغییر سبک زندگی
به زودی
به زودی