چطور با فردی که سرطان دارد رفتار کنیم؟
روان شناسی سرطان: با جواب آزمایشتت پیش دکتر می روی و ناگهان خبری را می شنوی که فکر نمی کردی روزی خطابش به تو باشد. دکتر می گوید تو مبتلا به سرطان شده ای…. در اولین مرحله این یعنی آخر راه….عموما افراد با شنیدن این خبر دست از زندگی می کشند و نا امیدانه به انتظار مرگ می نشینند حتی در امروزه روز که علم پیشرفت فراوانی کرده و بیشتر بیماری ها حتی از نوع سرطان که قابل درمان و یا حداقل قابلیت عدم پیشرفت را دارند.
دکتر رئوفه قیومی روانپزشک به شفقنا زندگی گفت: در علم روان شناسی موضوعی به عنوان روان شناسی سرطان وجود داردکه به مشکلات روانشناختی که ممکن است بر اثر بیماری سرطان ایجاد شود اشاره می کند، در ضمن روشهای درمانی جدیدی برای سرطان به وجود آمده که از یک بیماری درمان ناپذیر به بیماری مزمن و غالبا درمان پذیر تبدیل شده است البته مدت درمانش به طول می کشد.
بنابراین این وجوه روان پزشکی سرطان که همان واکنش به تشخیص و درمان آن است اهمیت فراوانی پیدا کرده دیده است. در آمریکا حداقل 50درصد از بیمارانی که به سرطان مبتلا شده اند تا 5 سال بعد زنده ماندند و حتی دیده شده که سه میلیون بیمارسرطانی که قبلا سرطان داشتند دیگر شواهدی از این بیماری را ندارند بنابراین این بیماری قابل درمان است ولی درمان طولانی دارد و ممکن است عوارض روانشناختی هم داشته باشد.
اختلالات روانی را در بیماران سرطانی جدی بگیریم
او در ادامه بیان کرد: در تحقیقات دیده شده50 درصد بیماران سرطانی به اختلالات اعصاب و روان هم دچار شده اند؛ اولین بیماری روانی یا مشکل اعصاب و روان که در آنها دیده می شود در 68 درصد موارد اختلال انطباق است و در رتبه بعد افسردگی است که 13 درصد موارد را شامل می شود؛ در رتبه سوم یک نوع اختلال شناختی است که در 8 درصد موارد دیده می شود معمولا این مشکلات بخصوص اختلال انطباقی واکنشی است در مورد آگاهی از ابتلا به سرطان رخ می دهد.
اختلال انطباقی به این معناست که وقتی فرد پی می برد که به سرطان مبتلاست یک سری واکنش های روانشناختی نشان می دهد ممکن است بعضی ترس از مرگ، بعضی ترس از بدفرم شدن بدنشان و برخی از ناتوانایی هایی که ممکن است
به دنبال سرطان به وجود بیاید را داشته باشند.
ترس از طرد شدن از طرف اطرافیان، ترس از دست دادن استقلالشان ،ترس از گسسته شدن روابطی که تا کنون داشته اند، ترس از وضعیت مالی شان که چگونه می شود و غیره فرد را دچار اختلال می کند.
در نهایت فرد در ابتدا مانند هر خبر بدی که به انسان می رسد انکار می کند و بعد دچار اضطراب و خشم می شوند.بعضی افراد در این شرایط احساس گناه پیدا می کنند اینها از عوارضی روانشناختی است که به دنبال آگاهی از مبتلا شدن به سرطان فرد دچار می شود .
این روانپزشک در تعریف اختلال انطباق اظهار کرد: این یک اختلال روانپزشکی است که به دنبال ناسازگاری فرد در مقابل یک استرس وارده به فرد ایجاد می شود.که گاهی با علائم افسردگی و گاهی با علائم اضطراب و یا هر علائم دیگر ممکن است خود را نشان دهد.