مایل به تماشای فیلم های بزرگان روان شناسی هستید؟
ادوارد لی ثرندایک
تولد: 1874(1253)
وفات: 1949(1328)
دلیل شهرت:
پدر روان شناسی آموزشی مدرن
ادوارد لی ثورندیک روان شناس آمریکایی که کارش در رفتار حیوانات و روند یادگیری بود که به تئوری پیوند گرایی منجر شد. در این تئوری پاسخ های رفتاری به محرک های خاص از طریق یک فرآیند آزمون و خطا ایجاد می شود که ارتباطات عصبی بین محرک ها و پاسخ های رضایت بخش را تحت تأثیر قرار می دهد.
ادوارد لی ثورندیک یک روان شناس با نفوذ است که اغلب به عنوان بنیانگذار روان شناسی آموزشی مدرن شناخته می شود. آزمایشات معروف جعبه معمای او با گربه ها منجر به توسعه قانون اثر شد. ادوارد لی ثورندایک پسر یک متدیست وزیر بود و در ماساچوست بزرگ شد. در حالی که او دانشجوی بسیار موفق بود، او ابتدا دوره روانشناسی خود را نادیده گرفت. همانند بسیاری دیگر از روان شناسان زمان خود، علاقه او به روانشناسی پس از خواندن کتاب کلاسیک اصول روان شناسی توسط ویلیام جیمز افزایش یافت. پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه وسلی در سال 1895 با مدرک لیسانس، در دانشگاه هاروارد برای تحصیل در ادبیات انگلیسی و فرانسه شرکت کرد.
در طول ترم اول او، او دوره ی روان شناسی را توسط ویلیام جیمز را گذرانده بود و سه ماهه ی دوم او تصمیم گرفت رشته ی تحصیلی خود را به روان شناسی تغییر دهد. او بعدا به دانشگاه کلمبیا رفت و در آنجا تحت هدایت روانشناس جیمز مک کین کتل تحصیل کرد. پس از گرفتن دکترای خود از کلمبیا در سال 1898 به عنوان دستیار پروفسور آموزش و پرورش در دانشگاه رزرو دانشگاه غرب رفت. در سال 1900 با الیزابت مولتون ازدواج کرد. سپس او به عنوان استاد روان شناسی در کالج معلمان در دانشگاه کلمبیا مشغول به کار شد و در آنجا برای ادامه تحصیل خود ادامه داد.
او نظریه عینی و ماشینی یادگیری را تدوین کرد که بر رفتار آشکار تاکید می ورزید. او بر این باور بود که روانشناسی باید رفتار را مطالعه کند نه عناصر ذهنی یا تجربه هوشیار را در هر شکل که باشد. ثورندایک پیوندگرایی را که یک رویکرد آزمایشی به تداعی گرایی بود و از دیدگاههای سنتی بسیار فاصله داشت به وجود آورد. در اواخر قرن نوزدهم، از طریق آزمایشهای معروف خود با گربه نشان داد که چگونه جانور به تدریج از طریق آزمایش و خطا یاد میگیرد. هنگامی که گربه در قفسهای موسوم به جعبهٔ معما، قرار میگرفت، برای رسیدن به غذا رفتارهایی انجام میداد؛ ولی وقتی کوششهایی منجر به غذا میشدند، میزان خطای حیوان کاهش مییافت تا جایی که بدون هیچ کوشش اضافی موفّق میشد به غذا دست یابد. بنابراین وقتی پاداشی بلافاصله به دنبال یکی از رفتارها بیاید، یادگیری عمل قویتر میشود. ثرندایک این نیرومند شدن را قانون اثر نامید. همانطور که ممکن است تصور کنید این اصل نفوذ قوی در توسعه مکتب رفتاری گرایی داشت. فرآیند شرطی سازی کنشگر اسکینر بر این اصل متکی است، رفتارها با نتایج مطلوب تقویت می شود، در حالی که آنهایی که رفتارها پس از نتایج نامطلوب تضعیف می شوند.
: برخی از کتاب های ادوارد لی ثرندایک
- The principles of teaching
- Education:a first book
- Human nature and the social order
- Education psychology