مایل به تماشای فیلم های بزرگان روان شناسی هستید؟
ادوارد چیس تولمن
تولد: 14 آپریل 1886 (25 فروردین1265)
وفات: 19 نوامبر 1959 (27 آبان 1338)
دلیل شهرت: شناخته شده برای روانشناسی رفتاری
نقشه شناختی
یادگیری غریزی
رفتارگرایی هدفمند
ادوارد چیس تولمن در 14 آپریل 1886(25 فروردین1265) شهر نیوتون واقع در ایالت ماساچوست متولد شد و در یک خانواده کواکر بزرگ شد. او برادر فیزیکدان ریچارد تولمن است. یکی از طرفداران اولیه رفتارگرایی محسوب میشود که در موسسه تکنولوژی ماساچوست در رشته مهندسی شیمی تحصیل کرد. وی رشته تحصیلی خود را به روانشناسی تغییر داد و زیر نظر ادوین هولت در هاروارد به تحصیل پرداخت و در سال 1915(1294) درجه دکتری خود را دریافت کرد. در سال 1912 (1291) با کورت کافکا یکی از روانشناسان گشتالت در آلمان کارکرد و در آخرین سال تحصیلی خود در دوره دکتری در دانشگاه نورت وسترن در اوانستون ایلینویز به تدریس پرداخت و در سال 1918 به بهانه «عدم موفقیت در تدریس» از دانشگاه اخراج شد، اما بهاحتمالزیاد علت اخراج تولمن از دانشگاه، تمایلات صلح گرایانه او در زمان جنگ بود.
در همان سال به دانشگاه کالیفرنیا در برکلی رفت و تا زمان بازنشستگیاش آنجا ماند. وی رهبری گروهی از استادان مبارز را به عهده گرفته بود که علیه سوگند وفاداری که آن را تجاوز به آزادی علمی میدانستند به اعتراض برخاسته بودند. پسازآن که استادان دانشگاه در مبارزه خود پیروز شدند، تولمن به سرکارش بازگشت. وی درجایی که روان شناسی تطبیقی تدریس کرد و در مورد یادگیری موشها پژوهش انجام داد، زمانی که از رفتارگرایی واتسونی ناراضی شد و شروع به ایجاد روانشناسی خود کرد. یکی از ویژگیهای شخصیتیاش در همه عمر او صلحطلبی وی بوده است. سال 1937 (1316) او مدیریت APA (انجمن روان شناسی آمریکا) را به عهده داشت. سال 1940 (1319) ادوارد چیس تولمن رئیس جامعه لورین برای مطالعه روانشناختی مسائل جامعه اجتماعی شد؛ و عضو روانشناسان تجربی و آکادمی ملی علوم بود. سال 1942 کتاب «سائقها نسبت به جنگ» را نوشت که در آن تعدادی تغییر در نظامهای سیاسی، پرورشی، اقتصادی را که میتوانند احتمال صلح جهانی را افزایش دهند پیشنهاد داد. او در بیشتر عمر خود یک عصیانگر بود. هنگامیکه همه با جنگ موافق بودند او مخالفت کرد و بعدها علیه رفتارگرایی واتسون به مقابله پرداخت.
ادوارد چیس تولمن در سال 1957 (1336) از طرف APA (انجمن روانشناسی آمریکا) جایزه بابت قدردانی از زحمات خود دریافت کرد. تولمن با کاتلین درو تولمن ازدواج کرد و ثمره ازدواج آنها سه فرزند به نامهای: دبورا، ماری و ادواردجیمز بود. گرچه تولمن به صورتی پایدار و محکم طرفدار رفتارگرایی بود، اما او یک رفتارگرای رادیکال مانند بی اف اسکینر نبود. نظریه یادگیری تولمن را میتوان مخلوطی از نظریه گشتالت و رفتارگرایی دانست. وی همانند رفتارگرایان با دروننگری مختلف بود و معتقد بود روانشناسی باید عینی باشد. اختلاف عمده تولمن با رفتارگرایان بر سر واحد رفتار بود. وی مخالف انقباض گرایی ماهیچهای، تجزیه رفتارهای پیچیده به رفتارهای ساده بود. او به لحاظ روششناختی یک رفتارگرا بود، اما ازلحاظ متافیزیکی یک نظریهپرداز شناختی محسوب میشد. تولمن برنده بسیاری از جوایز و افتخارات بوده است. وی بهعنوان 45 روانشناس شناختهشده قرن 20 است.سرانجام وی در 19 نوامبر 1959 (27 آبان 1338) دار فانی را وداع گفت.
یکی از نظریهپردازان یادگیری، ادوارد چیس تولمن (Edward chace Tolman) روانشناس آمریکایی است. اثر معروف او در زمینه یادگیری، کتاب “رفتار باهدف جانوران و آدمیان” است که در سال 1932 (1311) منتشر گردید. نظریه او به “شرطیشدن انتظاری” موسوم است.این نظریه در ردیف نظریات شناختی طبقهبندی میشود. درونمایه اصلی نظریه تولمن را میتوان در چند جمله زیر خلاصه کرد:
آنچه جانداران یاد میگیرند، رابطههایی هستند بین “محرکها”، نه رابطههایی بین آنچه به اصطلاح [یعنی به اصطلاح تبیینهای شرطیسازی] “محرکها و پاسخها” نامیده میشود…، رفتار آموختهشده همواره متوجه و معطوف نوعی هدف است. در این فرضیه، شرطیشدن کلاسیک به عنوان الگوی اساسی فرآیند یادگیری، نقش مهمی ندارد و الگوی دیگری جانشین آن میشود که تولمن آن را یادگیری نشانهها خوانده است.تولمن، برای دورهای بیش از چهل سال، تأثیر بسیاری بر روانشناسی بهویژه در زمینهی یادگیری گذاشته و حتی هنوز هم نفوذ وی در روانشناسی احساس میشود نظریه او به “شرطی شدن انتظاری” موسوم است. این نظریه با نامهای زیر هم مورد بحث قرار گرفته است:
- رفتارگرایی باهدف
- یادگیری انتظاری
- غایتنگری در یادگیری
:برخی از کتاب های ادوارد چیس تولمن
- drives toward war
- luomo psicologo
- purposive behavior in animals and men