مقیاس درجهبندی هامیلتون شامل 14 مورد بوده و هر مورد در ارتباط با علائم خاص اضطراب میباشد. در این آزمون که توسط درمانگر نمره گذاری میشود ، هر مورد 5 رتبه داشته که حسب شدت علائم از صفر تا 4 نمره میگیرد. صفر نشان دهنده عدم وجود آن علامت و 4 نشان دهنده شدت همان علامت در بیمار میباشد. این مقیاس توسط یک فرد مصاحبهگر ، درجهبندی میشود. هامیلتون اطلاعات لازم برای تکمیل این پرسشنامه را از طریق مصاحبه ، تاریخچه ، وابستگان ، و مشاهده به دست میآورد. این مقیاس طیف وسیعی از علائمی را در برمیگیرد که معمولاً بهعنوان علائم یک حالت اضطرابی تشخیص داده میشوند. این علائم عبارتاند از : خلق مضطرب ، تنش ، ترس ، بیخوابی ، اشکال در تمرکز ، خلق افسرده ، تنش عضلانی (تیک، یا لرزش) ، وضع جسمی عمومی ، علائم قلبی – عروقی ، علائم تنفسی ، علائم معدهای – رودهای ، علائم مربوط به دستگاه ادراری – تناسلی و علائم جسمی دیگر ( خشکی دهان، عرق کردن ) و رفتار حین مصاحبه
این مقیاس در سالهای بین 1960 و 1967 توسط ماکس هامیلتون ساخته شده و برای ارزیابی شدت اضطراب جزو مقیاسهای بالینی قرار گرفت. در حال حاضر این آزمون از شناخته شده ترین آزمونهای اضطراب محسوب میشود
ماکس هامیلتون
در تحقیقاتی که برای محاسبه اعتبار و پایائی این مقیاس به عمل آمده ، همبستگی این پرسشنامه با پرسشنامه بک ،0/6؛ با 90- SCL،0/73 ؛ و با ارزیابی بالینی ، 0/77 ، گزارش شده است. ( بلاک و هرسن) (1) میز ، بولر ، فیلیپ، و هوسر (1988) گزارش کردهاند که همبستگی در حدود 0/65 بین علامتشناسی اضطراب و میزان خلق مضطرب وجود دارد.
همبستگی همگرای خلق افسرده با این مقیاس 0/59 و 0/78 ، و همبستگی افتراقی خلق مضطرب با آن 0/25 و 0/60 گزارش شده است ، همبستگی بین مقیاس درجهبندی اضطراب هامیلتون و پرسشنامه اضطراب بک نیز برابر 0/51 میباشد.
پایائی این آزمون توسط حقشناس (1369) از طریق باز آزمائی (2) ، 0/81گزارش شده است.
خفیف: بهطور نامنظم و برای مدتهای کوتاهی این رفتار از مراجع مشاهده میشود.
متوسط: بهطور منظم و بادوام و برای مدتهای طولانیتری این رفتار از مریض مشاهده میشود و مراجع باید کوشش و تقلای زیادی برای کنار آمدن به این شکل به کار گیرد.
شدید: رفتار مورد نظر دائماً با مراجع همراه است و تمام زندگی او را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
خیلی شدید: شدت صفت یا رفتار مورد نظر به حدی است که باعث ناتوانی کامل مراجع در مواجهه با وظایف و فعالیتهای روزمره او گردد.