محققان دانشگاه واشنگتن واقع در سنت لوییس یک مجموعه کوچک از سلول های عصبی (نورون) را شناسایی کردند که زمان به خواب رفتن مغز را مشخص می کند و تحریک آن مانع عوارض پرواززدگی می شود.
به گزارش ایسنا، ساعت طبیعی بدن توسط بخشی از هیپوتالاموس موسوم به SCN کنترل می شود که در واقع مجموعه کوچکی از نورون ها در زیر مغز است. در آزمایشات قبلی تحریک این بخش از مغز با پالس های نوری امکان تنظیم مجدد چرخه خواب موش ها را فراهم کرد.
اکنون محققان دریافتند برای تنظیم چرخه خواب نیازی به تحریک تمام SCN نیست و تنها ۲۰۰۰ نورون از ۲۰ هزار نورون موجود در آن، از طریق تولید ماده ای موسوم به پپتید وازواکتیو روده ای (VIP) بر چرخه خواب تاثیرگذار هستند. نورون ها از این ماده برای برقراری ارتباط با یکدیگر و هماهنگی برنامه زمانی استفاده می کنند.
محققان به این نتیجه رسیدند که احتمالا نورون های VIP مسئول تعیین نقش سایرین هستند و برای آزمایش صحت این فرض ابتدا با نگهداری ۲۴ ساعته موش ها در یک اتاق تاریک، چرخه خواب آن ها را برهم زدند. سپس با استفاده از تکنیک های اپتوژنتیک، نورون های VIP را هرروز در زمان معینی تحریک کردند تا ورود به یک منطقه زمانی جدید را شبیه سازی کنند.
در این آزمایش مشخص شد الگوهای مختلف تحریک نورون ها، تاثیرات متفاوتی بر موش ها دارد. موش هایی که با الگوهای بی قاعده تحریک شدند، در مقایسه با موش هایی که با استفاده از الگوهای نسبتا پایدار تحریک شدند، سرعت تطبیق پذیری بالاتری داشتند.
محققان دریافتند الگوهای بی قاعده موجب آزاد شدن VIP توسط نورون ها و تغییر سریع تر ساعت بدن می شوند. این تحقیقات امکان درک بهتر سیستم زمانبندی مغز و ارتباطات موجود در آن را برای محققان فراهم کرد. همچنین مشخص شد کد مورد استفاده نورون های VIP واقعا کلید تنظیم برنامه روزانه است.