لارنس کلبرگ (Lawrence Kohlberg)، یکی از برجستهترین پژوهشها درباره نظریه ژان پیاژه را انجام داده است. لارنس کلبرگ بر رشد اخلاقی تاکید میکرد و نظریهای مرحلهای در مورد تفکر اخلاقی ارائه داد که به خوبی در فراسوی فرمول بندی های اولیه ژان پیاژه در این زمینه، به پیش میرود.
لارنس کلبرگ مردی خودمانی و فروتن بود. هنگام تدریس، غالباً یک پیراهن فلانل و یک شلوار گشاد میپوشید، گویی که روز بیکاری اوست. او غالباً درس را با مطرح کردن سئوالاتی پراکنده آغاز میکرد. دانشجویانش در نخستین روزهای درس نمیدانستند چه کنند. اما به زودی متوجه میشدند که مقابل دانشمندی واقعی قرار دارند، فردی که درباره مسائل انتقادی عمیق فلسفی و روان شناسی فکر میکند و آنها را نیز دعوت میکند تا با او درباره این موضوعات به تعمق بپردازند. او در سخنرانیها و نوشتههایش به سختی تلاش میکرد تا اهمیت و ارزش اندیشههای روان شناسان قدیمی، نظیر ژان ژاک روسو، جان دیویی و جیمز مارک بالدوین را یادآوری کند.
در ادامه میتوانید زندگی لارنس کلبرگ یکی از روان شناسان مشهور قرن را مطالعه کنید.
لارنس کلبرگ
تولد: 25 اکتبر، 1927 ( 2 آبان 1306)
وفات: 19 ژانویه 1987 (29 دی 1365) در سن 70 سالگی
دلیل شهرت: نظریه رشد اخلاقی
لارنس کلبرگ در برونکس ویل واقع در نیویورک متولد شد.گلبرگ پسر یک تاجر متمول بود. لارنس کلبرگ به مدارسی مشهوری رفت اما به جای ادامه تحصیل با ترک دبیرستان وارد ناوگان تجاری امریکا شد.
بعدا به کشتی وارد شد که پناهندگان یهودی را از اروپا به فلسطین غیر قانونی می بردند. وضع مبهم اخلاقی مطرح شده توسط چنین اعمالی_چگونه قانون شکنی میشود_تقریبا در تمام پژوهش های روان شناسی او مشاهده می شود.
لارنس کلبرگ وارد دانشگاه شیکاگو شد و کارشناسی ارشد خود را در یک سال دریافت کرد و رساله دکترای خود را در مورد قضاوت اخلاقی (در سال 1958) که در ان زمان موضوعی غیر عادی برای بررسی بود انجام داد. روان شناس امریکایی ارل بارنز قبلا تحقیقاتی در رابطه با استدلال اخلاقی کودکان انجام داده بود اما چیزی در مقیاس رساله لارنس کلبرگنبود که نشان دهد کار سی سال پیش را اغاز کرده است.
برخی از عقاید لارنس کلبرگدر رابطه با استدلال اخلاقی از پیاژه و بینه منشا گرفته است.تعدادی از ایتم های ازمون بینه و سیمون از ماهیت اخلاقی برخوردار بودند.نخستین حرفه پیاژه زیر نظر بینه بود و در طی این مدت به تفاوت کیفی بین تفکر کودکان کوچکتر و بزرگتر در مورد این مسائل پی برد.
او از اصطلاح رئالیسم اخلاقی استفاده کرد تا این تفاوت ها را نشان دهد.انها معتقد بودند که قوانین مطلق و غیر قابل تغییرند.یکی از تلویحات این دید به جهان این است که نیت هنگام قضاوت در مورد اعمال دیگران اهمیتی ندارد .
لارنس کلبرگ نظریه پیاژه را توسعه داد به این ترتیب که از پسران 12_10ساله و 16ساله خواست تا یک سری معماهای اخلاقی را حل کنند.معماهای اخلاقی به صورت مبهم ارائه شدند که در هر یک از کودک خواسته شد که بین اطاعت از قانون یا یک شکل اقتداری و عمل به شکل مخالف زمان برآورده کردن نیاز یک فرد یکی را انتخاب کنند.
تحلیل پاسخ های کودکان به معماهای مختلف منجر شد.کلبرگ نتیجه گیری کرد که رشد اخلاقی و توالی نا متغیر سه سطح اخلاقی است که هر یک شامل دو مرحله اخلاقی متمایز است.
هر مرحله یک روش فکری ویژه را به جای نوع ویژه تصمیم اخلاقی ارائه می دهد.تعریف ویژگی های سه سطح اخلاقی کلبرگ و شش مرحله وی در زیر ارائه می شود.
سطح یک رشد اخلاقی لارنس کلبرگ: اخلاق پیش عرف (از 4تا10سالگی)
در این سطح کودک از معیارهای اخلاقی که از سوی دیگران تعیین شده اطاعت می کند و قضاوت اخلاقی وی بیشتر بر اجتناب از مجازات یا کسب پاداش است.
- مرحله 1: اجتناب از مجازات:در این مرحله کودک برای گریز از مجازات از معیار های اخلاقی دیگران تبعیت می کند و توجه چندانی به انگیزه عمل فرد ندارد بلکه بیشتر به پیامد ان فکر می کند
- مرحله 2: کسب پاداش:در این مرحله اطاعت از مقررات برای رسیدن به پاداش و نوعی سودجویی متقابل معیار قضاوت اخلاقی است.کودکان عملی را اخلاقی می دانند که برای انان فایده داشته باشد
سطح دو رشد اخلاقی لارنس کلبرگ: اخلاق متعارف (از 10تا13سالگی)
در این سطح افراد علاقه مندند که با اعمال خود دیگران را خوش حال کنند یعنی تحسین انان را بر انگیزنند به خصوص تحسین افرادی که از نظر انها مهم هستند.در همین سطح ان ها گرایش به اطاعت کامل از قوانین دارند
از دید کودکان قانون ماهیت مطلق دارد و در اصل غیر قابل تغییر است در این سطح اطاعت از قوانین لزوما برای اجتناب از مجازات یا کسب پاداش نیست بلکه بیشتر دلیل آن حفظ نظم جامعه است.در عین حال انجام وظیفه جزئی از تعهدات اخلاقی است.در این سطح نیز شامل دو مرحله است.
- مرحله 3: تحسین و تایید از جانب دیگران:در این مرحله عملی که تایید دیگران را به دنبال داشته باشد از نظر اخلاقی قابل دفاع است.افراد بر خلاف سطح پیش عرف به نیت عمل اهمیت می دهند و نه به پی آمد آن.
- مرحله 4: حفظ نظم اجتماعی اطاعت از قانون و انجام وظیفه: در این مرحله هر عملی که مطابق با مقررات بوده در مورد تصویب مراجع قدرت باشد از لحاظ اخلاقی قابل قبول است .در ضمن هر انسان موظف است که به تعهدات خود به گونه ای که جامعه تعیین کرده است عمل نماید.
سطح سه رشد اخلاقی لارنس کلبرگ: اخلاق پس عرف (از 13سالگی به بعد)
رسیدن به این سطح نشانه ای از رسیدن به اخلاق واقعی است.در این سطح فرد برای اولین بار متوجه می شود که ممکن است بین دو معیار پذیرفته شده اخلاقی تضاد وجود داشته باشد و او باید به نوعی آن ها را برای خود حل و فصل کند.او ضمن احترام به قوانین ممکن است از نارسایی بعضی از موارد قانونی نیز اگاه شده و دریابد که افراد دیگر ممکن است عقاید و ارزش های متفاوت و مختلفی داشته باشند.در همین سطح فرد بعضی از اصول را در خود درونی کرده و به آن ها پایبند است.در این سطح نیز دو مرحله را در بر میگیرد:
- مرحله 5: اخلاق قرار دادی:در این مرحله فرد این واقعیت پی می برد که قوانین و مقررات نوعی قرار داد اجتماعی است که هدف عمده آن تامین خواسته های اکثریت و به حداکثر رساندن راه اجتماعی است.در حالی که در مرحله 4به ندرت اعتبار قانون زیر سوال می رود در این مرحله ممکن است صحت و حقانیت بعضی قوانین مورد تردید قرار گیرند.
- مرحله 6: پای بندی به اصول و وجدان فردی:در این مرحله که اخرین و عالی ترین مرحله رشد اخلاقی است فرد بر اساس تعاریفی که از موازین اخلاقی دارد شخصا اصولی را انتخاب کرده و در هر موقعیتی به آن ها پایبند است.
فرد عمدتا قانون را به نوعی بیان خاستگاه همگان می بیند.در این مرحله اگر قانونی با اصول انتخاب شده فرد مغایرت داشته باشد وی از آن ها پیروی نخواهد کرد.
کلبرگ مدعی است مراحل رشد او جنبه همگانی یا جهانی شمول دارند منظور این است که این مراحل به صورت برنامه ریزی شده ژنتیکی به دنبال یکدیگر ظاهر می شوند
ازانجا که کلبرگ به دیدگاه شناختی تمایل داشت معتقد بود که رشد اخلاقی و تحول شناختی رابطه ای نزدیک و تنگاتنگ دارند.
- Kohlberg, L. (1982), “Moral development,” in J.M. Broughton & D.J. Freeman-Moir (Eds.), The Cognitive Developmental Psychology of James Mark Baldwin: Current Theory and Research in Genetic Epistemology, Norwood, NJ: Ablex Publishing Corp.
- Kohlberg, Lawrence (1971). From Is to Ought: How to Commit the Naturalistic Fallacy and Get Away with It in the Study of Moral Development. New York: Academic Press.
- Kohlberg, Lawrence (1976). “Moral stages and moralization: The cognitive-developmental approach”. In T. Lickona. Moral Development and Behavior: Theory, Research and Social Issues. Holt, NY: Rinehart and Winston.
- Kohlberg, L. (1963). The development of children’s orientations toward a moral order: I. Sequence in the development of moral thought. Vita Humana, 6(1–2), 11–33.
- Kohlberg, Lawrence (1958). “The Development of Modes of Thinking and Choices in Years 10 to 16”. Ph. D. Dissertation, University of Chicago.
- Kohlberg, Lawrence; Mayer, Rochelle (Winter 1972). “Development as the aim of education” (PDF). Harvard Educational Review. 42 (4): 449–496.
- Kohlberg, L. (1969), “Stage and sequence,” Handbook of Socialization Theory and Research, McGraw Hill: New York.
- Kohlberg, Lawrence (1973). “The Claim to Moral Adequacy of a Highest Stage of Moral Judgment”. Journal of Philosophy. The Journal of Philosophy, Vol. 70, No. 18. 70 (18): 630–646. doi:10.2307/2025030. JSTOR 2025030.
- Kohlberg, Lawrence (1981). Essays on Moral Development, Vol. I: The Philosophy of Moral Development. San Francisco, CA: Harper & Row. ISBN 0-06-064760-4.
- Kohlberg, Lawrence; Charles Levine; Alexandra Hewer (1983). Moral stages : a current formulation and a response to critics. Basel, NY: Karger. ISBN 3-8055-3716-6.
- Kohlberg, Lawrence (1971). From Is to Ought: How to Commit the Naturalistic Fallacy and Get Away with It in the Study of Moral Development. New York: Academic Press.
- Kohlberg, Lawrence (1976). “Moral stages and moralization: The cognitive-developmental approach”. In T. Lickona. Moral Development and Behavior: Theory, Research and Social Issues. Holt, NY: Rinehart and Winston.
- Colby, Anne; Kohlberg, L. (1987). The Measurement of Moral Judgment Vol. 2: Standard Issue Scoring Manual. Cambridge University Press. ISBN 0-521-24447-1.