روان شناسان چگونه به مدیریت وزن کمک میکنند
بسیاری از افراد درگیر کنترل وزنشان هستند. بنا بر بررسیهای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری 33 درصد از بزرگسالان آمریکایی دچار اضافهوزن هستند و 36 درصد دیگر هم در دسته افراد بسیار چاق قرار میگیرند. تقریباً از هر 6 کودک آمریکایی یک کودک بسیار چاق است. افراد به روشهای مختلف دچار اضافهوزن میشوند مانند بازیابی سلامت پس از یک آسیب جسمانی یا به دلیل کهولت سن کمکم فربه میشوند. وقتی موضوع کاهش وزن باشد، بسیاری از افراد تلاش میکنند که کمتر بخورند و بیشتر ورزش کنند؛ اما یک جنبه بسیار مهم از کنترل وزن درک و مدیریت تفکرات و رفتارهایی است که میتواند درروند کاهش وزن اختلال ایجاد کند.
ملاقات با روانشناس در مورد کنترل وزن
روان شناسان متخصصانی هستند که به مردم کمک میکنند در الگوهای رفتاری و سبک زندگی خود تغییراتی را ایجاد کنند تا به بر وزن خود مدیریت داشته باشند. آنها ممکن است با افراد یا خانوادهها بهصورت خصوصی صحبت کنند یا اینکه آنها را عضوی از گروهدرمانی خود نمایند که معمولاً در این شرایط سلامت ذهنی و خدمات درمانی با هم ترکیب میشود. گاهی روانشناس بر روی کنترل وزن بیماری کار میکند که یک پزشک عمومی، متخصص تغذیه یا هر متخصص سلامت فیزیکی دیگری او را به روانشناس ارجاع داده است. افرادی که به دنبال کمک از روانشناس هستند از کودک تا بزرگسال را شامل میشوند. آنها کسانی هستند که در مدیریت وزن خود دچار مشکل هستند و این مشکل میتواند در اثر بیماریهای مزمن مانند دیابت و بیماری قلبی یا سایر شرایط مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال در خوردن باشد.
در زمان ملاقات با روانشناس چه اتفاقی رخ میدهد؟
ملاقات ابتدایی با روانشناس شامل بحث در مورد سابقه شما و نگرانیهایتان میشود. در این مباحث اهداف مدیریت وزن و تلاشهای قبلی برای کاهش وزن، سابقه پزشکی، میزان استرس، موقعیت زندگی کنونی و سایر منابع حمایت اجتماعی مانند خانواده و دوستان مطرح میشود. برای کمک به شما روانشناس سعی میکند تا عادات غذایی، خوردن، کاهش وزن و شکل بدنی شما را که ممکن است با اهداف سلامتیتان هماهنگ نباشد را بررسی کند. باورهای ناسالمی که بیماران اغلب مطرح میکنند: تمام کردن تمام ظرف غذا، نیاز به دسر پس از غذای اصلی و احساس شکست در صورت توقف کاهش وزن. بعضی رفتارهای خاص مانند خوردن پس از ورزش کردن، استفاده از غذا برای کنار آمدن با احساس خستگی یا استرس و خوردن در زمانی که فرد گرسنه نیست، می باشد.
این نوع رفتارها و باورها با تلاش برای کاهش وزن در تناقض است. روان شناسان با بیماران در مورد چالشهایشان صحبت میکنند تا انتخاب سالمی داشته باشند و از انتخابهای ناسالم جلوگیری کنند. روانشناس ممکن است میزان اضطراب، افسردگی و اختلالهای خوردن را هم بررسی کند. این شرایط گاهی در مشکلات کاهش وزن تأثیرگذار هستند.
تنظیم طرح درمان مدیریت وزن
پس از اتمام اولین ملاقات روان شناسان به تصویری کلی از بیمار دست پیدا میکنند. آنها در مورد کارهایی که بیمار تابهحال انجام داده و کارهایی که باید ادامه دهد، بحث میکنند و قسمتهایی که نیازمند حمایت بیشتر است و مربوط به مشکلات مدیریت وزن میشود را شناسایی مینمایند. پس از ملاقات اولیه روانشناس و بیمار جلسات مشاوره بعدی را برای تنظیم طرح درمان مقرر مینمایند.
هر فرد طرح درمان ویژه خود را دارد اما در کل باید مختصر باشند. معمولاً این طرح شامل آموزش رفتارهای نظارت بر خود، تغییر باورهای قدیمی، ایجاد مهارتهای جدید و تغییر در خانه و محیط کار برای رسیدن به اهداف موردنظر میشود. روان شناسان به افراد کمک میکنند تا موانع کاهش وزن را از بین ببرند، روشهای مثبت را برای تغییر عادتهای ناسالم شناسایی کنند و مهارتهای جدید و روشهای تفکر را در خود پدیدآورند.
بسیاری از روان شناسان بر روی یک عادت سالم متمرکز میشوند. برای مثال اگر بعدازظهرها چالش حفظ عادات غذا خوردن سالم باشد، روانشناس از بیمار میخواهد تا میان وعدهٔ عصر خود را مشخص کند و در مورد محیط اطراف، احساسی که دارد و چیزهایی که به آن فکر میکند متمرکز شود. این عوامل اطلاعات مهمی در مورد علل رفتارهای غذاخوردن فراهم میآورد و به روانشناس و بیمار کمک میکند تا بهتر این رفتارها را کنترل کنند.
پیشرفت و ارتقا در مدیریت وزن
پس از چند جلسه مشاوره، بیشتر بیماران متوجه تغییرات میشوند. برای مثال ممکن است باورهای قدیمی خود را در مورد غذا به چالش بکشانند و باورهای جدید را که از اهداف سلامت حمایت میکند، تمرین کنند. همراه با روانشناس، بیمار مدتزمان درمان خود را تخمین خواهد زد. افرادی که دچار اضطراب و افسردگی شدید، اختلالهای خوردن یا بیماریهای مزمن هستند ممکن است نیازمند درمان طولانیتر و مداوم باشند. هدف نهایی کمک به افراد است تا مهارتهایی را در خود تقویت کنند که زندگی سالمی را برایشان فراهم آورد.
تغییر عادات غذاخوردن
گامهای زیر را در تغییر عادات و تفکرات غذاخوردن در نظر بگیرید:
- بر رفتارتان نظارت داشته باشید: تحقیقات نشان داده که افرادی که هر آنچه در طول روز میخورند را یادداشت میکنند در کاهش وزن موفقتر هستند. تفکرات، احساسات و اطلاعات مرتبط با محیط را مانند اینکه کجا، کی غذا خوردهاید و در حال انجام چه کاری بودهاید را ثبت کنید. اینگونه بهتر عادتهای غذاخوردن خود را میشناسید و قسمتهایی که نیازمند تغییر هستند را شناسایی میکنید.
- میزان فعالیت خود را ثبت کنید: جنبه مهم دیگر از نظارت بر خود است. نه تنها میزان ورزش بلکه تحرک روزانه خود را هم یادداشت کنید. یکی از مؤثرترین تاکتیکها استفاده از گام شمار برای ثبت تعداد گامهایی است که در طول یک روز طی میکنید.
- وعدههای غذایی را حذف نکنید. بیماران معمولاً صبحانه را با این فکر که میتوانند کالری بسوزاند حذف میکنند؛ اما حذف وعدههای غذایی متابولیسم بدن را پایین میرود و باعث میشود که بعداً بیشتر بخورید و درنهایت بر روی سلامتی شما تأثیر منفی دارد.
- خوردن با تمرکز را تمرین کنید. تحقیقات نشان داده افرادی که پرخوری میکنند معمولاً متوجه گرسنگی واقعی در زمان خوردن نیستند. روان شناسان به شما کمک میکنند تا با تمرکز غذا بخورید و از میزان گرسنگی خود مطلع شده و درنهایت از خوردن لذت به برسید.
- چیزهای مرتبط با غذا را بشناسید: رفتارها اکتسابی و عادت شدنی هستند. گاهی افراد ممکن است عواطف، تجربیات و روالهای مشخصی با رفتارهای معین داشته باشند. برای مثال اگر در حال غذا خوردن تلویزیون میبینید مغزتان میان غذا و تلویزیون رابطه برقرار میکند. ممکن است گرسنه نباشید اما در ذهن شما تلویزیون دیدن و خوردن در کنار هم باشند. پس وقتی تلویزیون نگاه میکنید ناگهان احساس میکنید که باید چیزی بخورید. میتوانید این همبستگی را با خاموش کردن تلویزیون در زمان غذا خوردن از بین ببرید.
- عواطفتان را بشناسید: مهم است که بدانید از نظر عاطفی در زمانی که پرخوری میکنید یا غذاهای ناسالم را انتخاب میکنید، چه اتفاقی رخ میدهد. احساسات بشناسید: آیا خستگی، استرس یا ناراحتی است؟ بیماران باید مشخص کنند که آیا واقعاً گرسنه هستند یا اینکه فقط به یک احساس واکنش میدهند. اگر گرسنه نیستید، راه دیگری برای نیاز ایجاد شده پیدا کنید.
- رفتارها و تفکرات ناسالم خود را شناسایی کنید: تقویت رفتارهای سالم در رسیدن به اهداف مدیریت وزن بسیار مهم است. معمولاً افراد احساسات و تفکرات منفی در مورد تغییر رفتارهای خود دارند و به نظرشان این تغییرات در حکم تنبیه خواهد بود. بعضی افراد تفکر همهیاهیچ چیز دارند و فکر میکنند که کاهش وزن در قالب رژیم خاموش و روشن انجام میشود. روان شناسان با افراد کار میکنند تا احساسات منفی آنها را از بین ببرند و روشهایی را برای تغییرات سالم در عادات غذا خوردن آنها پیدا کنند.