کودکان در دامنه ی زمانی مشخصی مهارت هایی را در طول رشد خود کسب می کنند. سرعت رشد و کسب مهارت هایی مانند حرف زدن و راه رفتن در برخی از کودکان خارج از این دامنه ی زمانی رشد بهنجار می باشد، رشد بعضی از آنها سریعتر از آنچه انتظار می رود خواهد بود و برخی دیگر کندتر خواهد بود. در حالی که سرعت رشد در کودکانی که این اختلال را دارند بسیار کند و واضح می باشد. این کودکان حداقل 6 ماه در چند زمینه ی رشدی تاخیر قابل ملاحظه ای دارند که شامل گفتار، راه رفتن، نشستن، نگهداری اسباب بازی، تفکر، درک و یادگیری، تنظیم هیجان، مهارت های اجتماعی و وظایف روزانه مانند لباس پوشیدن و توالت رفتن می باشد.
اگر شما نگران رشد کودک خود هستید می توانید به متخصص مراجعه کنید تا ارزیابی اولیه کودک شما را انجام دهند. در صورت وجود مشکل، از برنامه های مداخله ی مداوم در جهت کمک به رشد کودک استفاده خواهند کرد. درمان های مناسب می تواند مشکلات حرکتی، اجتماعی و رفتاری آن ها را تا حدودی بهبود ببخشد. در برخی از کودکان تاخیر در رشد آنها کوتاه مدت خواهد بود و می تواند با حمایت یا درمان اضافی برطرف شود. در موارد دیگر، تاخیر در رشد آن ها ممکن است مهم تر باشد و مشکلاتی در یادگیری ایجاد کند که در این صورت کودک نیاز به حمایت مداوم خواهد داشت. این تشخیص برای کودکان زیر 5 سال داده می شود زیرا میزان شدت مشکلات بالینی آن ها در طول اوایل رشد قابل ارزیابی نخواهد بود و باید بعد از یک مدت زمان ارزیابی مجدد انجام گیرد.
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- مشکلات ژنتیکی مانند سندرم داون، سندروم X شکننده و سندرم رت
- مشکلات متابولیک مانند فقدان تیروئید
- مشکلات در دوران بارداری مانند خونریزی شدید، سرخجه یا مادران الکی یا داروهای اضافی
- مشکلات در طی یا بلافاصله پس از تولد، مانند خونریزی سنگین یا کمبود اکسیژن
- اختلال بصری یا از دست دادن آن
- ناشنوایی یا مشکلات شنوایی
- مشکلات زبان یا گفتار
- جراحت های مغز مانند حوادث، سوء استفاده فیزیکی یا ضربه سر
- عفونت مغز مانند مننژیت یا آنسفالیت
- بیماری مکرر یا مداوم و بستری شدن
- بسیاری از استرس های خانوادگی است که منجر به فقدان مراقبت و توجه دوستانه در اولین ماههای زندگی می شود.
- فقر و سوء تغذیه
شیوع این اختلال 1 تا 3 درصد در بین کودکان برآورد شده است که بیشتر کودکان مبتلا در 5 حوزه شناخت، اجتماعی، حرکتی، گفتار و وظایف روزمره شخصی عملکرد مختلی دارند. شایع ترین علل آن آسفیکسی درون زایمانی (22٪)، دیسژنز مغزی (16٪)، اختلالات کروموزوم (13٪)، سندرم های ژنتیکی (11٪)، محرومیت روانی اجتماعی (11٪)، لکومالاسیا پروویتالتری (9٪) و جنین سندرم الکل (6٪) می باشد.
- متخصصین پزشکی مانند متخصص اطفال، متخصص مغز و اعصاب، جراح یا دیگران
- یک درمانگر برای کمک به کودک در زمینه ی چیدن چیزها به طور مستقل و صرف غذا، و کسانی که می توانند در فعالیت های بازی مناسب مشاوره دهند.
- یک فیزیوتراپیست که به بچه ها کمک می کند تا مهارت هایی مانند راه رفتن را یاد بگیرند و همچنین می توانند مشکلاتی مانند تعادل ضعیف و ضعف عضلانی را تا حدودی بهبود ببخشند.
- یک گفتار درمانگر که به رشد زبان کمک می کند و می تواند مشکلات گفتاری را درمان کند.
- یک روانشناس کودک، که می تواند بر رشد کلی و نظارت بر مشکلات رفتاری یا عاطفی نظارت کند.
- یک متخصص شنوایی، که می تواند شنوایی کودک شما را ارزیابی کند و در جهت تقویت شنوایی کمک کند.
- یک معلم آموزش عالی، که می تواند به ارائه برنامه یادگیری اولیه و حمایت از کودک در پیش دبستان و مدرسه کمک کند.
یک پسر 4.5 ماهه در کلینیک اعصاب کودکان به دلیل تاخیر رشد و تحریک پذیری مراجعه کرده است. او تولد به هنگاهی داشت اما مادر او به مواد مخدر معتاد بود و در دوران بارداری ویروس هپاتیت C و ویروس هرپس سیمپلکس در بدن او وجود داشت. رشد او در 3 ماه اول طبیعی بود، اما در 4 ماهگی او مشکلات تغذیه ای، عقب ماندگی رشد و تحریک پذیری داشت. بررسی علائم اسپاستیک را نشان می دهد.