استفاده از رژیم غذایی سالم، بهویژه در زمان بارداری بسیار مهم است. همچنین استفاده از ویتامینهای مورد نیاز بارداری در رژیم غذایی مادر، موجب تأمین کمبودهای تغذیه در زمان بارداری میشود.
در زمان بارداری از چه ویتامینهایی استفاده کنیم؟
ویتامینهای مورد نیاز بارداری در این زمان شامل مواد معدنی و ویتامینهای دیگر میباشد. مخصوصاً فولیک اسید، آهن، ید و کلسیم بسیار مهم هستند.
فولیک اسید: از نقص در مجرای عصبی جلوگیری میکند، روی مغز و نخاع جنین تأثیر میگذارد.
نقص در مجرای عصبی در 28 روز اول پس از لقاح صورت میگیرد. بسیاری از زنان از قبل میدانند که باردار هستند زیرا نیمی از بارداریها بدون برنامهریزی اتفاق افتادهاند. پیشنهاد میشود که هر زن باردار از زمان لقاح روزانه 400 میکروگرم اسیدفولیک استفاده کند و این را تا 12 هفته بعد از حاملگی ادامه بدهد.
اگر زنی، دارای جنینی با نقص مجرای عصبی باشد باید با پزشک خود مشورت کند زیرا شاید نیازمند استفادهی متفاوتی از فولیک اسید باشد. مطالعات نشان دادهاند که استفادهی مقدار زیاد از فولیک اسید در دورهی یک تا سه ماه ممکن است سودمند باشد اما این کار ابتدا باید توسط پزشک بررسی و تائید شود.
بعضی از غذاها مانند سبزیجات دارای برگهای سبز، آجیل، لوبیا، مرکبات و غذاهای مقوی دارای اسیدفولیک هستند، همچنین استفاده از مکملهای غذایی برای دریافت اسیدفولیک مؤثر است.
کلسیم: استفاده از کلسیم برای زنان باردار بسیار مهم است. در حین استفادهی جنین از کلسیم برای شکلگیری استخوانهایش، از تغییر شکل استخوانهای مادر جلوگیری میشود.
ید: در عملکرد تیروئید در زمان بارداری بسیار مهم است. کمبود ید میتواند موجب کوتاهی قد، ناتوانی ذهنی و کری شود. عدم استفاده از ید موجب سقط جنین و یا به دنیا آمدن کودک مرده میشود.
آهن: آهن موجود در خون موجب نیرومندی میشود و هم در مادر و هم در جنین اکسیژن را حمل میکند.
چگونگی استفاده و میزان ویتامینهای مورد نیاز بارداری
- 400 میلیگرم فولیک اسید
- 400 میلیگرم ویتامین D
- 300 تا 200 میلیگرم کلسیم
- 70 میلیگرم ویتامین C
- 3 میلیگرم تیامین
- 2 میلیگرم ریبوفلاوین
- 20 میلیگرم نیاسین
- 6 میکروگرم ویتامین B12
- 10 میلیگرم ویتامین E
- 15 میلیگرم زینک
- 17 میلیگرم آهن
- 150 میکروگرم ید
در بعضی از موارد پزشکتان در رابطه با چگونگی مصرف ویتامینها برایتان نسخه تجویز میکند.
- اگر استفاده از این ویتامینها موجب تهوع در شما شد؟
بعضی از ویتامینها موجب تهوع در زنان باردار میشوند، اگر این اتفاق برای شما رخ داد با پزشک خود در میان بگذارید، احتمالاً نسخهی دیگری برایتان تجویز میشود. برای مثال استفاده از ویتامینهای مایع و جویدنی در بعضی از زنان راحتتر از ویتامینهای بلعیدنی هستند.