نقد روان شناختی انیمیشن موش سرآشپز (Ratatouille)

انیمیشن موش سرآشپز یک انیمیشن فرانسوی است که در سال 2007 به کارگردانی بردبرد است که برنده جایزه اسکار و جایزه گلدن گلوب است و توسط شرکت پیکسار به عرصه نشسته است.

این انیمیشن داستان رمی موشی که در پاریس زندگی می‌کند و می‌خواهد یک سرآشپز شود، ولی به خاطر نارضایتی خانواده‌اش و تعصب آدم‌ها ناگزیر است کارهای دیگری انجام دهد می‌باشد. شجاعت او قابل تحسین هست. راتاتوئی درباره این است که ما چه هستیم و چه می‌توانیم باشیم و چطور می‌توانیم از توانائی‌هایمان استفاده کنیم و تفکر خلاقانه داشته باشیم.

مهم‌ترین و اساسی‌ترین قابلیت و توانایی انسان و بنیادی‌ترین عامل ایجاد ارزش خلاقیت است که در همه ابعاد و جوانب زندگی انسان نقش کاملاً حیاتی دارد و از والاترین ویژگی‌های انسان است. انسان خلاق توانایی حل مسئله بالاتری نسبت به سایرین دارد و با بینش متفاوت خود نسبت به مسائل گامی جلوتر از افراد دیگر بردارد.

تحلیل انیمیشن موش سرآشپز (Ratatouille)

تحلیل

در انیمیشن موش سرآشپز به دو مضمون اصلی اشاره می‌کند:

یکی جستجو برای وضعیتی بهتر و تلاش برای بهبود شرایط زندگی و رابطه سالم و دیگری اهمیت خانواده و اینکه خانواده از چه اهمیت بسیاری برخوردار هست؟

انیمیشن موش سرآشپز هم دارای نکات مثبت هست و هم نکات منفی، از نکات منفی می‌توان به دزدی رمی اشاره داشت که شاید والدین ترجیح می‌دهند این نکات از دید بچه‌ها پنهان بماند، همچنین نوشیدن مشروب و مستی در فیلم کمی زیاده از حد به تصویر کشیده شده، استفاده از سلاح نیز همین‌طور، به خصوص در دورانی که همه از دیپلماسی سخن می‌گویند و البته مقوله مرگ نیز به نظر می‌رسد که در تمام لایه‌های زیرین فیلم نهفته باشد.

نقد روان شناختی فیلم در جستجوی خوشبختی
بخوانید

در فیلم به مرگ گاستو بارها و بارها اشاره می‌شود. به موضوع مرگ مادر لینگویینی به‌عنوان یک موضوع خنده‌دار در رابطه با زندگی پس از مرگ اشاره می‌شود.

آدم‌ها به وضوح سعی در کشتن موش‌ها دارند و حتی در یک صحنه نچسب، تعداد زیادی موش مرده به شیوه ناراحت‌کننده‌ای به نمایش گذاشته می‌شوند می‌توان اشاره داشت.

 از نکات مثبتش می‌توان به خلاقیت، کشف استعدادها و پشتکار و اراده قوی، اعتمادبه‌نفس بالا، ارتباط داشتن انسان با حیوان آن‌ هم حیوانی که ما انسان‌ها از حضورش متنفر و منزجر هستیم علی‌الخصوص در فضایی به نام آشپزخانه.

رمی برای به دست آوردن چیزی حتی چاشنی‌های غذایش دست به تلاش می‌زند و با اراده و پشتکار قوی دست به خلق چیزی می‌زند و هنرنمایی می‌کند. غذای خوب مثل موسیقی چشیدنی است که در انیمیشن موش سرآشپز اشاره می‌کند.

پدر رمی به او انرژی مثبت می‌دهد و به او اعتمادبه‌نفس را هدیه می‌دهد و همین اعتمادبه‌نفس و تلاش و پشتکار است که رمی را در استعدادش توانمند می‌کند.

فضایی که در این انیمیشن به تصویر کشیده شده فضایی است که استعدادها شکوفا می‌شود و هرکسی می‌تواند هنرنمایی کند و دست به خلق هنر آشپزی بزند، حس خوبی که آشپزی به فرد می‌دهد موجب لذت در فرد می‌شود که می‌تواند تا ساعت‌ها لذت خوشی را برای فرد دربرداشته باشد، درست است که خوشی‌ها پایدار نیستند و آدم‌هایی هستند که این خوشی‌ها را نابود می‌کنند ولی آشپز جوان خسته نمی‌شود و حتی رمی دست از تلاش نمی‌کشد و با اراده‌ی قوی و مصمم به کارش ادامه می‌دهد.

نقد روان‌شناختی انیمیشن شیرشاه (The Lion King)
بخوانید

یکی از جذاب‌ترین نظریه‌هایی که این انیمیشن موش سرآشپز را خاص می‌کند ایده حضور یک موش به معنای واقعی (موجودی که اکثر ما از آن بیزار هستیم) آن هم در یک آشپزخانه درجه یک در یک رستوران درست شبیه این است که بگوییم آب‌وآتش یکجا باشند.

آشپزخانه محل مستقیم رابطه انسان با غذا می‌باشد و جایی است که چیزی درست می‌کنیم و در اصل این فضا نمادی از فضای کار هنرمندان است.

ما در آشپزخانه می‌آموزیم که هر چیزی طعمی دارد و هر طعمی متفاوت از دیگری است و می‌توانیم از طعم‌های متفاوتی استفاده کنیم. در زندگی نیز طعم‌های مختلفی را تجربه می‌کنیم. حوادث و اتفاقاتی که در زندگی هر شخص به وجود می‌آید می‌تواند طعم‌های متفاوتی را دربرداشته باشد.

گاهی طعم زندگی‌مان چون عسل شیرین و لذت‌بخش است و از آن راضی هستیم و احساس خوشی داریم گرچه خوشی‌ها عمر کوتاهی دارند گاهی پیشامدهای ناگوار و حوادث و اتفاقات و بلایای طبیعی چون سیل و زلزله و طوفان طعم و ذائقه زندگی‌مان را تلخ می‌کند، گاهی اوقاتم برخی رفتارهایمان در زندگی طعمی تند و زننده دارد.

آشپزخانه تبدیل شده است به رابطه بین اجتماع، اجتماعی که رفته‌رفته یک فرد به ظاهر نحیف ولی فوق‌العاده پرتوان را پذیرا می‌باشد. خلاقیت در کودکان هم وجود دارد. ما والدین می‌توانیم نقش بسزایی در به عرصه گذاشتن استعدادهای کودکانمان داشته باشیم و آن‌ها را تشویق به خلاقیت کنیم. چه خوب است که در آشپزخانه از کودکانمان هم کمک بخواهیم تا آن‌ها هم بتوانند هنرنمایی کنند.

وقتی در فضایی نشاط‌آور به نام آشپزخانه فعالیت می‌کنیم می‌توانیم از ورود افکار منفی به ذهنمان جلوگیری کنیم. وقتی در آشپزخانه هستیم تمامی اعضای بدن هماهنگ با یکدیگر در حال فعالیت و حرکت‌اند. از هماهنگی چشم و گوش و حس لامسه و چشایی گرفته تا فعالیت ذهن که به پردازش اطلاعات می‌پردازد و خلاق‌گونه عمل می‌کند. این مغز هست که به اعضا و حواس ما دستور می‌دهد تا هنرنمایی نماید.

نقد روان شناختی فیلم ماه تلخ
بخوانید

در سکانس پایانی، انیمیشن موش سرآشپز به ما نشان می‌دهد که چطور می‌توانیم با پشتکار و اراده و استفاده درست از استعدادمان خودمان را به دیگران نشان بدهیم و استعدادهایمان را شکوفا کنیم.

مطالعه‌ی تحلیل انیمیشن‌های ترول‌ها، چرخ‌دنده‌ها، درون و برون، دایناسور خوب و شازده کوچولو و همچنین این کتاب را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

گردآوری شده توسط زینب آرامش؛ گروه آموزشی فکر بنیان

[vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwaWQlM0QlMjdtZWRpYWFkLWxQSmclMjclM0UlM0MlMkZkaXYlM0U=[/vc_raw_html]
Telegram
Instagram
YouTube

مطالب مرتبط