شکسته شدن قلب کودک
ممکن است این سؤال برای همهی ما پیش آید که چگونه قلب کودک میشکند؟ یا چه اتفاقهایی منجر به این عمل میشود؟ این عمل، چه تأثیری در رفتار کودک دارد؟
از جمله عوامل ایجاد چنین حسی در کودکان، میتوان به از دست دادن فرد موردعلاقه کودک اشاره کرد. موقعی که ما دیگران را دوست داریم، در مغز ما مادهای ترشح میشود که احساس میکنیم همهچیز خوب است. ولی اگر کسی را که دوست داریم از دست بدهیم، احساس میکنیم که همه چیز از دست رفته است و به مرور آن حسهای مثبت کم میشود.
بعلاوه، اگر به علت زناشویی، پدر و مادر از یکدیگر جدا شوند، سبب میشود که به علت علاقه کودک به آنها، قلب او شکسته شود.
اگر به علت بیماری یا تصادف، کودکی پدر یا مادر خود را از دست بدهد، حالت غم و اندوه در او به وجود میآید.
اما بسیاری از کودکان که قلبشان میشکند، دچار خشم و غضب و پرخاشگری میگردند. شدت این خشم در برخی کودکان به قدری بالاست که نه تنها پدر و مادر، بلکه اقوام هم او را نمیپذیرند، همچنین او را به مدرسه راه نمیدهند و جامعه نیز او را طرد میکند. چنین کودکانی در درجه اول نیاز به مشاوره روانشناس دارند تا در صورت لزوم درمان گردند و جایگاه خود را در جامعه به دست آورند.
اقوام،کودکی را که به علت از دست دادن فرد مورد علاقه خود دچار غم و اندوه است، باید مورد مهر و محبت قرار دهند تا آرامش خود را به دست آورد و در آینده فرد بزرگسال سالمی گردد.
اگر یکی از افراد خانواده فوت کند، به کودکان چه باید بگوییم ؟
پاسخ این سؤال بستگی به سن کودک، آگاهی کودک و فرهنگ و اعتقادات مذهبی خانواده دارد. بیشتر کودکان نسبت به مردن، حساس هستند. زیرا بارها دیدهاند وقتی فردی میمیرد همه با نگرانی و غم و اندوه یکدیگر را خبر میکنند.
بعضی از کودکان نیز کنجکاوی خود را نسبت به این موضوع در قالب سؤالهایی مثل ((چرا حیوانات میمیرند؟))، ((موقعی که کسی میمیرد، کجا میرود؟))، ((چطور میدانید که کسی مرده است؟))، ((آیا من هم میمیرم؟)) مطرح میکنند.
اگر کسی از اعضای خانواده فوت کند درحالیکه کودک به او وابستگی عاطفی داشته باشد، باید برای کودک به زبان ساده و بدون صحبتهای غیرواقعی مردن را شرح دهید چراکه کودکان واقعبینتر از بزرگسالان میباشند.
به کودک توضیح دهید که ((انسان دارای جسم و روح است و موقعی که فردی میمیرد، روح او مانند هوای درون شیشه (که موقع شکستن شیشه از آن خارج میشود) از بدن او خارج میشود و او دیگر جلوی چشم ها نیست. وقتی فردی می میرد، بدن او را میشویند و تمیز میکنند و زیرخاک پنهان میکنند. قبل از این کار هم، پزشکان بدن او را معاینه میکنند و مطمئن میشوند که او مرده است و دیگر نمیتواند بلند شود و راه برود.
همچنین به کودک بگویید ((موقعی که فردی که دوستش داریم فوت میکند برای او مراسم در منزل یا مسجد برگزار میکنیم و با سبدهای گل از او یاد میکنیم و کارهای خوبی را که کرده بیان میکنیم. این مراسم نشانه این است که ما او را دوست داریم و او را فراموش نخواهیم کرد)).
اگر حقیقت مرگ و یا مردن را به کودک نگوییم و مثلاً بگوییم (( مادربزرگ به خوابرفته است ))، کودک ممکن است از خوابیدن بترسد. حتی اگر کودک خودش مایل است در مراسم ها شرکت کند، باید این اجازه را به او بدهیم تا بفهمد چطور بزرگسالان یکدیگر را دوست دارند و از مردن دیگران نگران میشوند و ببیند چگونه با یکدیگر همدلی و همدردی میکنند، تا او هم این خصایص خوب را یاد بگیرد.